Telefon: +36-30/636-90-46
E-mail:info@tokajkikelet.hu

TERROIR

A Kárpát-medence észak-nyugati részén, Magyarország észak-keleti részén, a Zempléni hegységben található. Az ültetvények, kelet, dél és nyugati fekvésűek, védettek az északi széltől. A Tokaj-hegy lábánál pedig a Tisza és a Bodrog kanyarog, így biztosítva különleges klímát a szőlőnek és a vidéknek.

Klíma

Fél-kontinentális, védett az északi széltől. A nyár száraz és meleg. Az ősz csapadékos, ami ideális arra, hogy a szőlőbogyón a Botrytis cinerea nevű nemespenész megtelepedjen. Az októberi hónap általában szép, száraz, őszies, így a botrytiszes szőlőszemek szépen megtöppednek.

Mikroklíma: A Bodrog és a Tisza felől időnként hűsítő, nedves levegőt hoz a szél, ami a ködképződést segíti elő.

Az éves átlag csapadékmennyiség: 525mm

Az éves napfényes órák száma: 2009 óra/év

Talaj és kőzet

A Zempléni hegység eredete egy vulkanikus kitörésre vezethető vissza, a Tokaj mellett található Kopasz a miocén korból származik, alapja: dácit, és riolit.

Körben egy változó vastagságú löszréteg borítja, mely a pleisztocéni jégkorszak során került ide (üledékes kőzet), ami művelt állapotban gazdag mész tartalmú talaj, illetve nagyon gazdag különböző ásványokban.

A lősz kőzet kialakulása:
Azokból az ásványos poranyagokból származik, amit a szél a jégkorszakban szállított, akár sok 1000 km-en át. Az ülepedett poranyagokból, a felszínre hulló csapadék a talajból széndioxidot vesz föl, amely szénsavvá alakul, és feloldja a karbonátokat, majd a mélybe szivárogva cementálja az ásványi szemcséket. Így születik a lösz kőzet.

Elterjedés: A Kárpát-medencében, (Alföld, Dunántúl, tolnai, szekszárdi dombság), de Európa más részein is jellemző (például a Rajna és mellékfolyóinak vidéke, továbbá Rhône völgyében található teraszfelszíneken, (Hermitage, Saint Peray), Schweissban ( valais), Elszasz, (Eguisheim)

Tulajdonsága: Színe világos barna, szürke, réteg nélküli, finom szemű, nagy porozitású talaj. Nedves állapotban nagyon képlékeny. Nagyon gazdag különböző ásványokban. A pH-ja semleges, ami segíti a szőlő tápanyagfelvételét.

A lösz talaj tartalmazza mindazokat az ásványokat, amiket a magmás (vulkanikus) üledékes kőzetek.

Mikroklíma, botrytis

A Botrytis gomba szaporodása 2 féleképpen történik a borvidéken:

  • gyakran a száraz, meleg nyár után, szeptember első heteiben, egy hűvös, esős időszak következik, ami kedvez a botrytis fejlődésének
  • Októberben a csökkenő éjszakai hőmérséklet erős ködöt képez a Bodrog folyó fölött, ami napközben eltűnik a kellemes, kicsit szeles idő miatt

A Botrytis gomba ilyenkor érzi magát elemében, az általa birtokba vett bogyók erősen töppedni kezdenek. A bogyóból pár nap alatt aszú szem születik, amit egyenként, kézzel is lehet szüretelni.