Mikroklíma
Fél-kontinentális, védett az északi széltől. A nyár száraz és meleg.
Az ősz eleje esősebb, ami ideális arra, hogy a szőlőbogyón a Botrytis cinerea nevű nemespenész megtelepedjen. A Bodrog és a Tisza felől időnként hűsítő, nedves levegőt hoz a szél, ami a ködképződést segíti elő.
Az októberi hónap általában szép, száraz, őszies, a Botrytis gomba ilyenkor érzi magát elemében, az általa birtokba vett bogyók erősen koncentrálódni kezdenek. Az éves átlag csapadékmennyiség: 525mm. Az éves napfényes órák száma: 2009 óra/év
Botrytis
Tokaj hegyalján a Botrytis cinerea nevű penész szaporodásának igen nagy jelentősége van, ugyanis szüreti időkben 3(+1) különböző bort lehet készíteni általa.
Nem mindegy, hogy a gomba mikor támadja meg a szőlőt, ugyanis ettől függően lehet hasznos vagy káros: nedves, esős időben, ha éretlen gyümölcsöt támad, szürkepenésznek hívjuk, mely tönkreteszi az adott termést. Viszont ha megfelelőek a körülmények (domborzat, időjárás, száraz-nedves időszakok váltakozása, szőlőfajta, érett fürtök, páratartalom, köd…) , akkor nemes rothadásról beszélünk, mely aszúsodáshoz vezet és gyönyörű borok készülhetnek belőle.
A Botrytis gomba szaporodásához 2 fontos feltételre van szükség a borvidéken:
- Gyakran a száraz, meleg nyár után, szeptember első heteiben, egy hűvös, esős időszak következik, ami kedvez a botrytis fejlődésének.
- Októberben a csökkenő éjszakai hőmérséklet erős ködöt képez a Bodrog folyó fölött, ami napközben eltűnik, és a kellemes, kicsit szeles idő miatt megindul a Botrytis szaporodása. A bogyóból pár nap alatt aszú szem születik, mely így koncentráltabb és gazdagabb lesz az elvesztett nedvességtartalom miatt.
A bogyók töppedtségétől és koncentrációjától függően a szüret is több fázisos lehet:
- Október/novemberi szüretkor, egészséges teljes fürt tartalmazhat aszú szemeket, melyeket egyben dolgozunk fel, ebből lesz a késői szüretelésű édes bor.
- A szüret későbbi időszakra esik szamorodni esetén, ilyenkor szintén a részben fertőzött, részben egész fürtök kerülnek préselésre, de ekkor általában már bogyózunk és áztatunk is. A botrytis mértékétől függően beszélhetünk aszúmértékű édességről, de akár száraz szamorodniról is.
- Október és december között szüreteljük a kizárólag töppedt aszúszemeket, egyesével, szigorúan kézzel, melyből készül a természet csodája, az aszú bor.