Szőlőbirtok
A területeink Tarcalon helyezkednek el, a Zempléni hegység egyik legdélebbi településén.
Jelenleg 7 hektárt művelünk (6 különböző dűlőben).
Szőlő magasság: 150-280 m
Fekvés: Dél – Dél-nyugat, védett az éjszaki széltől
Szőlőtőke átlag kora: 30 éves (5 -46 éves 2012-ben)
Sűrűsség: 4500 tő/ha (2800 -5500)
Éves termésátlag: 24 hl/ha
Talaj: lösszel borított vulkanikus alapú dácit, perlit kőzeten, vagy kőtörmeléken.
Fajta összetétel: 60 % Furmint, 40 % Hárslevelű
Éves palackszám :14 000-18 000 palack
Dűlőink
Középhegy-Lónyai
Lónyay család szőlőbirtoka volt, első említés 1670-ből származik.
Volt tulajdonosok: Lónyay család, Bercsényi és Szirmay főúri családok, kassai jezsuiták, a Buttler, a Dessewffy, az Erdődy, az Olcsváry, a Sváby, a Szakmáry, a Szemere, és a Túróczy nemesi családok.
Terület: 1,6 ha
Fekvés: dél, dél-nyugat
Magasság: 195-220 m
Tő/ha: 4500
Telepítési év: 1970-2002
Szőlő kora: 10% 10 éves, 90% 27-42éves
Fajtaösszetétel: 70% Hárslevelű, 30% Furmint
Talaj: 60 cm Ramann féle barna erdőtalaj, mélyebb rétegeiben lösz
Tulajdonság: Igazi löszös karakterű borok születnek itt: illatos, citrusos, grapefruitos, kerek, gyümölcsös, gyógynövényes, textúrájában selymes, finom, üdítő hűs savakkal.Lantos
Tarcali kisnemesi Lantos családról kapta a nevét. Első említés: 1671-ből.
Volt tulajdonosok: Nagyváthy család, Lantos család, Szepessy család, Barkóczy fő úri birtokos család, Schwartner család
Terület: 1 ha
Fekvés: dél
Magasság: 250 -280 m
Tő/ha: 5500
Telepítési év: 2017
Fajtaösszetétel: 100 % Furmint
Talaj: mély lösz talaj
Tulajdonság: még nem termőterület
Váti
A Nagyváthy család volt az első tulajdonosa e birtoknak. Első említés: 1540-ből, a tarcali plébánia Szentvér oltárigazgatójának, egy bizonyos Fábián presbiternek a „Váti” volt az egyik szőlője, amelyet a tokaji uradalom gazdája, Serédy Benedek elkobozott tőle.
Terület: 1,2 ha
Fekvés: dél
Magasság: 210- 240m
Tő/ha: 4300
Telepítési év: 1970-1985 -2017
Fajtaösszetétel: 50% Furmint- 50% Hárslevelű
Szőlőművelés: makroteraszok, közép magas kordon
Talaj: 1 – 1,5 m lösz talaj, piroxénes dácit kőzeten
Tulajdonság: A szőlő mindig szépen érik ezen a területen, jó sav hangsúllyal, sós, ásványos karakterrel.Lestár
Lestár János (Johannes Lesthar) tokaji plébános. Első említés: 1564-ből. Volt tulajdonosok: Lestár János, Ártándi Pál, tokaji plébánia, Pál plébános, Rákócziak, Szepessy család, Református egyház
Volt tulajdonosok: Fábián presbiter, Serédy Benedek, Mathi Bertalan, Thurzó család, Nagyváthy család, Rákóczi Zsigmond, I. Rákóczi György, gróf Rákóczi Pál, tarcali református prédikátorság, gróf Rákóczi Erzsébet, II. Rákóczi Ferenc, Klobusiczky család, Csáky és Szepessy családok
Terület: 0,6 ha
Fekvés: dél
Magasság: 110-150m
Tő/ha: 5500
Telepítési év: 2007
Fajtaösszetétel: 100 % Furmint
Talaj: mély lösz talaj, enyhe vörös árnyalattal
Tulajdonság: Meleg kitettség, ahol a gyümölcs könnyen érik. Lágyabb savszerkezetű, déli gyümölcs, aszaltabb íz jegyek könnyen felfedezhetők a borban.
Farkas
A Farkas család a XVII. század végén volt ennek a parcellának a tulajdonosa, melyet adományként kapott a Rákóczi családtól. A dűlőt akkor említik először, amikor a Czekevölgye szőlőrészből kivált. A Nagyváthyakhoz tartozott a 17. század utolsó harmadáig.
Volt tulajdonosok: Tarcali református egyház, a Farkas Család, a Veres család, a római katolikus plébánia, a Soós, a Szepessy, a Várady és a Viczmándi nemesi családok.
Terület: 1,1 ha
Fekvés: délnyugat
Magasság: 150-175m
Tő/ha: 5000
Telepítési év: 2007, 2013
Fajtaösszetétel: 100 % Furmint
Talaj: 1 – 1,5 m lösz talaj, kőzet: piroxénes dácit
Tulajdonság: Meleg, védett szőlő terület, ahol a szőlő a legkorábban fakad és érik. Gyümölcse ízletes, de jóval kevesebb savval rendelkezik, mint a Váti. Ízvilága: krémes, sós, egzotikus déli gyümölcsök. Itt nehezen telepszik meg a botrytis, inkább a töppedés a jellemző.
Kassai
Már az 1701. évi Rákóczi-féle nagy tarcali szőlőbirtok összeírás során szerepel a Kassai dűlő, korabeli nevén vinea Kasi. Akkor a Babócsay és Ványai nemesi családoknak voltak ott adóköteles szőlőbirtokai (vinea decimata). Ezt az adatot az 1707. évi dokumentum is megerősítette. A dűlőt 1738-ban is említették, mely akkor Kassa város tulajdonában volt. Kassa város módos polgárai már 1492 óta szőlőtulajdonosok voltak itt Tarcalon.
Terület: 1,5 ha
Fekvés: dél
Magasság: 205-220m
Tő/ha: 4000
Telepítési év: 1966-67
Fajtaösszetétel: 72 % Hárslevelű, 28% Furmint
Talaj: 60 cm Ramann féle barna erdőtalaj, mélyebb rétegeiben lösz
Tulajdonság: A Középhegy-Lónyai dűlő szomszéd területe. Íz világa a Lónyaiéhoz hasonló, kevesebb finesszel, de teltebb ízekkel.
Szőlőfajták
A Tokaji Apelláció 6 szőlőfajtát engedélyez a Borvidéken, ezekből a legnemesebbek és legelterjedtebbek az őshonos szőlőfajták: a Furmint és a Hárslevelű.
A genetikai kutatások azt mutatták ki, hogy a Furmint féltestvére a Chardonnay-nak és a Rieslingnek, melyek a Gouais blanc fajtának a leszármazottai. A Hárslevelű pedig a Furminttól származik.
FURMINT
A Tokaj Borvidék legelterjedtebb szőlőfajtája (60%), általában szeptember végén érik meg, fürtje középnagy, tömött. Jó cukorgyűjtő képessége van és fogékony a botrytiszre. Körte, fehér húsú gyümölcsök, birs, alma és barack (néha citrusok) a legjellemzőbb illat- és ízjegyei. Bora általában magas sav tartalmú, de gondos szőlészeti munka mellett tartalmas.
HÁRSLEVELŰ
A borvidék másik meghatározó szőlőfajtája (30%). Fürtje középnagy, bogyói kisebbek a Furminténál. Fürtszerkezete laza, emiatt nehezebben telepszik meg rajta a Botrytisz.
A Hárslevelű bora mély illatú, virágos, gyógynövényes, grapefruitos, őszibarackos. Szép sav szerkezetű, komplex bort ad.
Művelési filozófiánk
A természet mindig fontos szerepet játszott nálunk. Zsolt szenvedélye a növények, a madár-, és állatvilág. Csak is megfontolt, természet-tudatos szőlőművelést gyakorlunk, ami évről-évre egyre jobban közeledik a bió irányzathoz, amennyiben az évjárat meg engedi.
A talajt ősszel munkáljuk, évközben pedig gyakran hagyjuk a növényeket elterjedni a sorok között. Gondolkodunk zöld növény takarásban, hogy a talaj humusz tartalmát, illetve a talaj életét növelhessük. Időnként szerves trágyát helyezünk ki.
Tisztában vagyunk azzal, hogy a jó borhoz egészséges, egyensúlyban lévő szőlő növény szükséges. A talaj és a szőlő gondos művelése alapelv számunkra.
Szüret
Kizárólag kézi szüretet alkalmazunk, mert csak ez teszi lehetővé a magas minőségű válogatást. Szigorú szelekcióval tudjuk elérni a tökéletes must minőséget. Nem ritka, hogy több alkalommal szüretelünk egy parcellát. Természetesen a szőlőt kis méretű ládákban gyűjtjük össze. A megfelelő szüreti időpont kulcskérdés: figyelembe kell vennünk az évjáratot, a dűlők és a mikroparcellák adottságait is
4 fajta szüretet különböztetünk meg:
- ép fürt szüret a pezsgő készítésre
- ép fürt szüret száraz borok céljából
- botrytiszes fürt vagy részben botrytiszes fürt válogatása a késői szüretelésű vagy a szamorodni bor készítésére
- Aszú szem szüret, egyenként, kézzel; a cél: aszúbor készítése