Image

Mikroklíma

Fél-kontinentális, védett az északi széltől. A nyár száraz és meleg.

Az ősz eleje esősebb, ami ideális arra, hogy a szőlőbogyón a Botrytis cinerea nevű nemespenész megtelepedjen. A Bodrog és a Tisza felől időnként hűsítő, nedves levegőt hoz a szél, ami a ködképződést segíti elő.

Az októberi hónap általában szép, száraz, őszies, a Botrytis gomba ilyenkor érzi magát elemében, az általa birtokba vett bogyók erősen koncentrálódni kezdenek. Az éves átlag csapadékmennyiség: 525mm. Az éves napfényes órák száma: 2009 óra/év

Image
Image

Botrytis

Tokaj hegyalján a Botrytis cinerea nevű penész szaporodásának igen nagy jelentősége van, ugyanis szüreti időkben 3(+1) különböző bort lehet készíteni általa. 

Nem mindegy, hogy a gomba mikor támadja meg a szőlőt, ugyanis ettől függően lehet hasznos vagy káros: nedves, esős időben, ha éretlen gyümölcsöt támad, szürkepenésznek hívjuk, mely tönkreteszi az adott termést. Viszont ha megfelelőek a körülmények (domborzat, időjárás, száraz-nedves időszakok váltakozása, szőlőfajta, érett fürtök, páratartalom, köd…) , akkor nemes rothadásról beszélünk, mely aszúsodáshoz vezet és gyönyörű borok készülhetnek belőle.

A Botrytis gomba szaporodásához 2 fontos feltételre van szükség a borvidéken:

  • Gyakran a száraz, meleg nyár után, szeptember első heteiben, egy hűvös, esős időszak következik, ami kedvez a botrytis fejlődésének.
  • Októberben a csökkenő éjszakai hőmérséklet erős ködöt képez a Bodrog folyó fölött, ami napközben eltűnik, és a kellemes, kicsit szeles idő miatt megindul a Botrytis szaporodása. A bogyóból pár nap alatt aszú szem születik, mely így koncentráltabb és gazdagabb lesz az elvesztett nedvességtartalom miatt.

A bogyók töppedtségétől és koncentrációjától függően a szüret is több fázisos lehet:

  • Október/novemberi szüretkor, egészséges teljes fürt tartalmazhat aszú szemeket, melyeket egyben dolgozunk fel, ebből lesz a késői szüretelésű édes bor.
  • A szüret későbbi időszakra esik szamorodni esetén, ilyenkor szintén a részben fertőzött, részben egész fürtök kerülnek préselésre, de ekkor általában már bogyózunk és áztatunk is. A botrytis mértékétől függően beszélhetünk aszúmértékű édességről, de akár száraz szamorodniról is. 
  • Október és december között szüreteljük a kizárólag töppedt aszúszemeket, egyesével, szigorúan kézzel, melyből készül a természet csodája, az aszú bor.